Gronkowiec: jedna bakteria, wiele chorób!
11

A A A

Gronkowiec jest naturalnym składnikiem flory bakteryjnej. Współcześnie znanych jest około 40 rodzajów gronkowca, przy czym nie każdy z nich wywołuje negatywne skutki dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Odmianą gronkowca niebezpieczną dla człowieka jest gronkowiec złocisty.

Nazwa gronkowca złocistego związana jest z jego żółtą barwą, zaś najbardziej charakterystyczną jego cecha jest duża odporność na działanie temperatury. Zabija go wyłącznie wysoka temperatura powyżej 60 stopni Celsjusza, stąd dość częstymi chorobami będącymi następstwem działania gronkowca są zatrucia pokarmowe.

Gronkowiec: jedna bakteria, wiele chorób!Zatrucia pokarmowe gronkowcem

Gronkowiec nie potrzebuje bardzo dogodnych warunków, aby się rozwijać. Wystarczy mu odrobina pożywki, na przykład produkty spożywcze i zmienność temperatur, by rozpoczął się proces namnażania bakterii. Najbardziej popularne i dobrze wszystkim znane są zatrucia pokarmowe produktami mrożonymi, które zostały wcześniej rozmrożone i ponownie zamrożone. Przykładem są lody, które po rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu są wylęgarnią bakterii. W momencie ich rozmrożenia zaczyna się produkcja toksyn, która po ponownym zamrożeniu nie ulega wstrzymaniu.

Czas zamrożenia to czas namnażania toksyn, które momentalnie zaatakują organizm w przypadku spożycia. Podobny skutek zatrucia pokarmowego bakteriami gronkowca ma miejsce w wyniku spożycia wielokrotnie zamrażanego i rozmrażanego mięsa. Największą pożywką dla gronkowca jest krew, stąd najłatwiej rozmnaża się w surowym mięsie.

Czyraki

Gronkowiec złocisty lubi środowisko skóry, gdzie chętnie rozmnaża się w miejscach szczególnie osłabionych. Najczęściej zdarzają się bakteryjne (gronkowcowe) zapalenia skóry, tkanki podskórnej oraz tkanek miękkich. W tych miejscach, w efekcie działania bakterii gronkowca złocistego najczęściej pojawiają się ropnie, czyraki, ropiejące zakażenia ran pooperacyjnych i pourazowych, zapalenie sutka u kobiet karmiących piersią, liszajec, pyodermia i zapalenie mieszków włosowatych.

Czyraki powstają zawsze w gruczołach „przywłosowych” i raczej nie zdarza się wykrycie czyraka na skórze nieowłosionej. Wśród wszystkich czyraków, najbardziej groźne są te, które występują na powierzchni skóry głowy – powyżej ust (w okolicach wargi górnej, skroni i oczu). Niebezpieczeństwo może nastąpić wówczas, gdy bakterie gronkowca złocistego dostaną się do naczyń krwionośnych głowy i spowodują niebezpieczne dla zdrowia a nawet życia konsekwencje. Najbardziej groźne są zakrzepice, zapalenie opon mózgowych i zakażenia zatok.

Gronkowiec: jedna bakteria, wiele chorób!Cellulitis

Konsekwencją zakażenia gronkowcem złocistym jest cellulitis. Jest to zapalenie tkanki łącznej i naczyń limfatycznych, które atakuje najczęściej kończyny w miejscach wcześniejszych urazów. Cellulitis objawia się dużym zaczerwienieniem występującym wzdłuż przebiegu naczyń. Towarzyszy mu także duża bolesność, wzmożona spoistość tkanek, wysoka gorączka a także wzmożone ucieplenie tkanek skóry.

Połogowe zapalenie sutka

Połogowe zapalenie sutka zdarza się u około 2 – 3 procent kobiet po porodzie. Najczęściej pierwsze objawy występują w drugim, trzecim tygodniu po rozwiązaniu. Objawia się bardzo wysoką gorączką, sięgającą nawet 40 stopni Celsjusza, tachykardią sercową, dreszczami i silnymi bólami mięśniowo – stawowymi. Objawem jest również bardzo duże napięcie sutka, któremu towarzyszy zaczerwienienie i zmniejszona laktacja.

Skomentuj lub zadaj pytanie!

*